Obě se řadí do civilizačních chorob, pravdy je na tom ale jen částečně. Jak obezitu, tak i cukrovku nelze jednoduše zaškatulkovat. Přitom obezita je epidemie, o které se zdaleka nemluví tolik, jak by to bylo potřeba. Alarmující je, jak společně s množstvím komplikací dokáže zhoršovat kvalitu života a zkracovat věk. S tím úzce souvisí právě cukrovka, které s sebou přináší velké zdravotní potíže. Přitom řešení je na dosah ruky.
Jste obézní, často se cítíte unavení, pociťujete větší žízeň než v minulosti a máte častější nutkání chodit na záchod? Právě jsme vyjmenovali první poznávací znaky toho, že můžete trpět cukrovkou 2. typu. Právě obezita je hlavním rizikovým faktorem pro vznik druhého typu cukrovky neboli diabetu. Tělo totiž čelí zvýšené hladině glukózy v krvi, zároveň zpočátku produkuje nadbytek inzulinu a vytváří si na něho rezistenci. Pacienti diabetici dlouhodobě čelí riziku závažných komplikací, a to zejména kardiovaskulárních.
Pozorujete-li na sobě tyto příznaky, musíte se nechat urychleně vyšetřit. Zavčas nepodchycená cukrovka může významně zkomplikovat váš zdravotní stav. Pomoci může ale snížení váhy a společné zkrocení jak cukrovky, tak i vlastní váhy.
„Když si zadáte do internetového vyhledávače slova ‚obezita jako rizikový faktor diabetu 2. typu‘, objeví se milion odkazů,“ říká primářka Petra Šrámková z OB kliniky Praha. Z toho je zřejmé, o jak žhavé téma jde a jak je pro společnost důležité. A ne vždy jen pro obézní osobu, ale také pro její blízké, kteří o ni mají starost. Často tuto spojitost vyhledávají i ti, kteří ještě ani jednou nemocí netrpí, ale zajímá je prevence.
Pojďme se podívat na několik faktů, které nám pomohou problematiku lépe pochopit:
„Obezita je spojena se změnami funkce tukové tkáně. Zvyšuje se produkce faktorů s metabolicky negativními účinky a snižuje se produkce faktorů s vlivy metabolicky pozitivními,“ vysvětluje primářka Petra Šrámková. Co to ale znamená v realitě? Laicky řečeno – štíhlí lidé mají menší tukové buňky, zatímco u obézních mají tukové buňky velký objem v důsledku vysokého obsahu lipidů.
Velikost tukových buněk pak významně ovlivňuje jejich metabolické vlastnosti. Velmi důležitým faktem, který má přímý vliv na zdravotní stav obézních lidí, je pak to, že tukové buňky jedinců trpících obezitou produkují více prozánětlivých a méně protizánětlivých faktorů než u štíhlých osob. Nepomáhají tak chránit naše zdraví, ale naopak ho sabotují.
Podle doktorky Šrámkové je zjednodušeně řečeno u diabetiků problémem to, že zvýšené množství tukové tkáně způsobuje inzulinovou rezistenci buněk na inzulin. Jsou tedy méně citlivé a vytváří to problémy u reakcí na tento důležitý hormon při štěpení cukrů. „Naše slinivka pak musí vynaložit více práce, aby vyrobila více inzulinu, aby požadavky tkání pokryla,“ doplňuje Šrámková.
Můžeme si proces toho, co se děje v obezitě v těle s cukrem, opět shrnout do zjednodušujících bodů:
„Riziko se dá velmi úspěšně snížit změnou životního stylu a mírnou redukcí hmotnosti,“ doporučuje primářka Petra Šrámková. Přitom je mírnou redukcí myšleno již snížení hmotnosti okolo 5 až 10 %. Samozřejmě je třeba podle slov lékařky dále trvale pokračovat v nastolené změně životního stylu, a to jak po nutriční, tak také po pohybové stránce.
A pokud již diabetes máte? Pak s pomocí bariatrické a metabolické chirurgie je 80% šance, že se cukrovka ztratí. Zajímá vás, o jaký druh zákroku jde? Vyhledejte lékaře, který vám vše ochotně vysvětlí.
https://www.tloustneme.cz/vyhledat-lekare/
Nejvhodnějším prvním krokem, když se rozhodnete svou obezitu opravdu řešit, je obrátit se na svého praktického lékaře nebo obezitologa.
____________
Citace: